Placki ananasowe z cukrem ananasowym
Składniki
3/4 ananasa
3 jajka
100 g mąki owsianej bezglutenowej
50 g mąki z ciecierzycy
150 g mąki ryżowej
50 g babki płesznik
150 ml mleka sojowego
20 g oleju kokosowego
100 g cukru brązowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 gałązki mięty do dekoracji
Cukier ananasowy:
150 g cukru brązowego
100 ml wody
1/4 ananasa
Sposób przygotowania
1
W rondelku zagotuj brązowy cukier (100 g) i wodę na syrop. Gotuj przez ok. 10 minut, aby syrop lekko się zredukował. Ananasa obierz i wytnij środek. Pokrój w ćwiartki. Jedną ćwiartkę pokrój w plasterki. Pokrojone plasterki przełóż do syropu i gotuj przez kolejne 10 minut.
2
Przełóż ananasa na pergamin i wstaw na blaszce do piekarnika na suszenie – ok. 80°C przez 2 godziny. Wyjmij ananasa i przełóż do blendera. Wsyp pozostały brązowy cukier (50 g) i zmiksuj. Ananas idealnie połączy się z cukrem. Przełóż ananasa z cukrem na nowy pergamin i odstaw w ciepłe miejsce do osuszenia.
3
Pozostałe obrane części ananasa pokrój w kostkę. Połowę przełóż do miski, w której przygotujesz ciasto. Drugą połowę odłóż. Dodasz ją do placków podczas smażenia. Do miski dodaj mleko i zmiksuj blenderem na puree. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do miski, a białka ubij na sztywną pianę z 50 g cukru. Do ciasta na placki dodaj teraz cukier, cynamon, babkę płesznik, mąki i proszek do pieczenia.
4
Całość wymieszaj i dopiero teraz dodaj pianę z białek w trzech częściach. Za każdym razem mieszaj delikatnie ciasto.
5
Rozgrzej patelnię lub płytę do placków. Posmaruj ją olejem kokosowym i nałóż placki łyżką. Na każdy placek wyłóż łyżeczkę pokrojonego ananasa. Smaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż placki na półmisek i posyp cukrem ananasowym. Na koniec udekoruj miętą.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery