Placek ze szparagami, porem i kurczakiem
Składniki
Ciasto:
115 g zimnego masła
65 g margaryny
225 g mąki
szczypta soli
ok. 8 łyżek wody
Nadzienie:
200 g fileta z kurczaka
1 por (część biała)
100 g białych szparagów
2 jajka
mały pęczek pietruszki
2 łyżki posiekanej mięty
1 jajko do glazury ciasta
Opis

Przygotuj ciasto: masło i margarynę pokrój w drobną kostkę. Mąkę przesiej wraz z solą do miski. Rozetrzyj ją w palcach z posiekanym tłuszczem. Skrop wodą i wszystko dokładnie zagnieć. Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj więcej wody. Z ciasta zagnieć kulę i zawiń ją w folię, włóż do lodówki na 30 min.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 2 mm. Wytnij w cieście kilka kółek (tyle, ile będziesz miał foremek) wielkości dna foremek i tyle samo kółek nieco większych do przykrycia placka. Resztki zagnieć ponownie i rozwałkuj. Następnie wytnij pasy długości obwodu foremek, aby wyłożyć ich boki. Dno foremek posmaruj masłem, obsyp mąką i wyłóż mniejszym kółkiem, a boki pasami ciasta. Dociśnij i usuń niepotrzebne końcówki. Ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 15 min, aż lekko zbrązowieje. Kółka na wieko przykryj ściereczką, aby nie wyschły.

W tym czasie przygotuj nadzienie: pierś z kurczaka umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Pora umyj i posiekaj w cieniutkie paseczki, szparagi obierz z włókien, umyj i drobno pokrój. Wszystko przełóż do miski i wymieszaj z dwoma surowymi jajami, solą i pieprzem, dodaj posiekaną drobno pietruszkę. Tak przygotowanym farszem wypełnij foremki z zapieczonym ciastem. Roztrzep 1 jajko i za pomocą pędzla posmaruj kółeczka na wieko z obu stron, nakryj wierzch placka i dociśnij na bokach. Na środku zrób małe nacięcie i piecz w piekarniku 30 min w temp. 200°, aż ciasto się zarumieni.

Uwaga: Możesz zrobić w ten sam sposób jeden duży placek zamiast kilku małych.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne