Przepisy Placek ze śliwkami

Składniki

Ciasto kruche:

250 g mąki tortowej

110 g masła

100 g cukru brązowego lub białego

1 jajko

1/4 laski wanilii lub 1 op. cukru  wanilinowego

skórka otarta z 1/4 cytryny

Masa migdałowa:

500 g dużych śliwek (polecamy odmiany: Dąbrowicka, Wiktoria)

100 g mielonych migdałów

80 g cukru

30 g mąki pszennej

30 g masła

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Glazura dekoracyjna:

80 g dżemu morelowego

20 g cukru 

sok z 1/2 cytryny

25 ml wody

Opis

Przygotuj kruche ciasto: w misce rozmieszaj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym lub wanilią (jeśli używasz prawdziwej wanilii, rozetnij laskę na pół, wyskrob nożem ziarna ze środka i dodaj je do masła). Cytrynę umyj, sparz i obierz nożykiem do warzyw jeden plasterek skórki. Posiekaj skórkę z cytryny i dodaj do masła. Do miski wsyp mąkę, wymieszaj ręką, a potem rozetrzyj masło z mąką. Wbij jajko i wyrób ciasto. Uformuj kulę z kruchego ciasta, owiń ją folią spożywczą lub aluminiową i schowaj do lodówki na 30 min.

Rozwałkuj kruche ciasto (powinno być zimne). W miarę potrzeby podsypuj mąką, jeśli ciasto klei się do deski lub wałka. Przełóż nawinięte na wałek ciasto i wypełnij nim suchą formę to tarty lub tortownicę. Dociśnij ciasto do formy i uformuj 2-3 cm rant. Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do nagrzanego do temp. 180⁰ piekarnika z termoobiegiem na 25 min. Upieczony kruchy spód wyjmij z piekarnik i schłodź.

Śliwki umyj i wypestkuj, każdą połówkę przekrój jeszcze na pół (ćwiartki wyglądają bardzo efektownie na cieście).

Przygotuj masę migdałową: do miski włóż masło, wsyp cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone migdały, wymieszaj. Wbij jajka, dosyp szczyptę soli i ubij mikserem na puszystą masę.

Nałóż masę migdałową na upieczony, schłodzony spód. Na dokładnie rozsmarowanej masie ułóż ćwiartki śliwek. Posyp 1 łyżką cukru i cynamonem. Wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do temp. 170⁰ na 45 min. Upieczone ciasto wyjmij z formy i odstaw do słodzenia.

W rondelku podgrzej konfiturę morelową z wodą i cukrem, przypraw sokiem z cytryny.
Przy pomocy pędzelka polewaj śliwki na placku gorącą glazurą morelową. Sprawi to, że placek będzie nie tylko efektownie wyglądał, ale i świetnie smakował dzięki połączeniu smaków śliwek, cynamonu i morelowej konfitury.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11-13.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11.2019-20.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4