Placek z warzywami
Składniki
150 g sera lazur
4 duże cebule
25 zielonych oliwek
3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
1 łyżka masła
300 g mąki
25 g drożdży
70 ml mleka
125 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony
Opis

Podgrzej mleko. W misce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru i dolej podgrzane mleko. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. W tym czasie obierz i przekrój cebulę na pół. Połówki cebuli pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a następnie podduś krótko na maśle. Dosyp soli i pieprzu do smaku.

Nagrzej piekarnik do temp. 200°. Pokrusz ser. Do wyrośniętych drożdży wsyp mąkę, szczyptę soli i wlej oliwę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite i przestanie się przyklejać. Formę do pieczenia posmaruj cienko oliwą i rozciągnij w niej palcami ciasto. Na cieście rozsyp pokruszony ser, przykryj go podduszoną cebulą. Na cebuli rozłóż oliwki i ziarenka zielonego pieprzu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30–40 min w temp. 200°, aż brzegi ciasta zaczną wyraźnie odstawać od formy. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoty kolor. Placek podawaj na ciepło.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Zupy