Placek z truskawkami
Składniki
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
160 g cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 400 g truskawek mrożonych lub świeżych
ok. 1 czubata łyżka masła do formy
szczypta soli
Opis

Miękkie masło utrzyj z cukrem i solą na puszystą masę. Wbij jaja i wymieszaj. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito, dodaj do masła i zmiksuj mikserem. Formę do zapiekania natłuść masłem i przelej do niej ciasto. Posyp rozmrożonymi lub świeżymi truskawkami obranymi z szypułek. Piekarnik nagrzej do 170° i piecz ciasto ok. 45 minut. Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem lub zwykłym cukrem kryształem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
155 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje