Schłodzone masło wkrój do mąki. Rozetrzyj oba składniki w palcach na wiórki. Dodaj jaj...
700 g zielonych jabłek
100 g masła
270 g mąki
1 jajko
30 g cukru pudru
100 g dżemu morelowego
szczypta soli
Schłodzone masło wkrój do mąki. Rozetrzyj oba składniki w palcach na wiórki. Dodaj jajko, sól i cukier waniliowy. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię i schowaj do lodówki.
Przygotuj jabłka: umyj je, ale nie obieraj ze skórki. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, ćwiartki pokrój na cieńsze plasterki.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Spód formy do pieczenia posmaruj masłem, boki pozostaw suche (nie będą się one zsuwać po krawędzi formy w czasie pieczenia). Rozwałkowany płat ciasta przenieś do formy i dokładnie rozłóż. Wystające końcówki ciasta przytnij równo do krawędzi formy. Spód ciasta nakłuj widelcem.
Plasterki jabłek ułóż na cieście w taki sposób, by częściowo zachodziły na siebie i posyp cukrem pudrem. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180° na ok. 45 min. Zaraz po upieczeniu cały placek posmaruj z wierzchu dość obficie dżemem morelowym. Podawaj jeszcze ciepły z bitą śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone.
Więcej informacji
Więcej informacji
© 2019 Tesco Polska Sp. z o.o.