Placek jogurtowy z wiśniami
Składniki
300 g wiśni 
250 g mąki 
4 jajka 
300 g naturalnego jogurtu typ grecki 
1/2 cytryny 
95 g cukru pudru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu 
50 ml mleka kondensowanego słodzonego 
10 g masła do smarowania blachy
Opis

W szerokiej misce ubij całe jajka z cukrem pudrem (75 g) na puszystą masę. Dodaj sok z cytryny i otartą skórkę. Do ubitej masy dodaj jogurt i lekko wymieszaj łyżką. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia oraz cynamon. Powoli wymieszaj składniki ciasta. 

Wiśnie umyj i wydryluj pestki. Idealnie w tej roli sprawdzi się mały widelczyk lub agrafka, którą łatwo wyjmuje się pestki. Rozgrzej piekarnik do temp. 170° z funkcją termoobiegu. Przygotuj tortownicę i wysmaruj ją delikatnie masłem. Przelej ciasto jogurtowe, a na wierzchu poukładaj wiśnie. Następnie polej jeszcze wierzch mlekiem skondensowanym. Dzięki temu w trakcie pieczenia powstanie chrupiącą skórka karmelowa. Wstaw ciasto do pieczenia na ok. 40–45 min. 

Pod koniec przewidzianego czasu otwórz piekarnik i wbij patyczek kuchenny w środek ciasta. Jeśli będzie suchy na końcu, to znaczy, że placek jest wypieczony. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Zdejmij obręcz z ciasta i pokrój je na kawałki. Przełóż porcje na talerzyki i udekoruj cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
10 min.
Napoje