Przepisy Pizza z sosem pomidorowym, bakłażanem, pomidorkami, oliwkami, szynką dojrzewającą i mozzarellą

Składniki

Spód:

350 g mąki typ 650

7 g drożdży instant

3/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczka cukru

3 łyżki oliwy z oliwek

250 ml wody w temperaturze pokojowej

Sos pomidorowy:

500 g przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

suszone płatki chili

świeża bazylia

świeże oregano

świeży tymianek

cukier

sól, pieprz

Dodatkowo:

oliwki chalkidiki faszerowane fetą i serem mizithra

1 bakłażan

250 g minimozzarelli

250 g pomidorków koktajlowych

200 g szynki dojrzewającej

parmezan

świeża bazylia

świeża rukola

Opis

  • Jeśli nie masz wprawy w formowaniu ciasta na pizzę, użyj do jej pieczenia specjalnych okrągłych form do pieczenia pizzy. Tak przygotowana pizza zawsze będzie idealnie okrągła, jedynie o czym musisz pamiętać to brzegi – zostaw tam odrobinę więcej ciasta!
  • Aby pizza wyglądała świeżo i apetycznie, dodaj na jej wierzch po upieczeniu trochę świeżych składników – kawałki luźno ułożonej szynki, połówki czy ćwiartki pomidorków koktajlowych, świeże liście ziół czy rukoli. 
  • Dobrze jest przetestować wcześniej mozzarellę – mocno zrumieniony ser nie wygląda zbyt ładnie – jeśli twój ser ma skłonności do szybkiego zrumienienia połóż go na pizzę, która spędziła już w piekarniku kilka minut i piecz całość dalej.

Sposób przygotowania

 alt=
1

Bakłażana i zioła umyj i osusz.

 alt=
2

o misy miksera nasyp odważoną wcześniej ilość mąki, drożdży instant, cukru i soli, następnie wlej oliwę i powoli w trakcie mieszania dolewaj stopniowo wodę. Całość wyrabiaj przez ok. 10 minut. 

 alt=
3

Wyrobione ciasto polej lekko oliwą, uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski, następnie pozostaw w cieple do wyrośnięcia na ok. 50 minut. 

 alt=
4

Przecier pomidorowy przelej do niewielkiego garnuszka i zagotuj. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, przypraw cukrem, solą i pieprzem i pozostaw do zredukowania. Na koniec dodaj świeże zioła i jeszcze chwilę przegotuj całość. Gotowy sos przełóż do miseczki i pozostaw do wystygnięcia.

 alt=
5

Wyrośnięte ciasto odgazuj przy pomocy dłoni, a następnie podziel na dwie równe części i rozłóż równo na blaszki do pieczenia o średnicy 35 cm wysmarowane wcześniej oliwą. Blaszki z ciastem odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia. 

 alt=
6

Gdy ciasto już podrośnie, rozsmaruj na nim sos pomidorowy, na którym następnie ułóż cienko pokrojone plastry bakłażana, plastry szynki dojrzewającej, połówki pomidorków koktajlowych i pokrojone oliwki. Na wierzch nałóż listki bazylii oraz minimozzarellę.

 alt=
7

Tak przygotowane pizze wstaw do piekarnika nagrzanego do 250˚ i piecz ok. 15 minut. Upieczone pizze posyp świeżymi listkami bazylii, rukolą i odrobiną startego parmezanu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4