Przepisy Pizza z karczochami
Składniki
Ciasto:
125 g mąki
75–100 ml ciepłej wody
15 g drożdży
2 łyżki masła
szczypta soli
szczypta cukru
Dodatkowo:
100 g boczku
1 karczoch
100 g pieczarek
1 łyżka sera parmezan
100 g sera mozzarella
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek oliwy z oliwek
Opis

Przygotuj sos: czosnek posiekaj drobno, wymieszaj w miseczce z oliwą i koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 1 łyżkę mąki oraz kilka łyżek ciepłej wody (nie gorącej). Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodaj do mąki, wlej pozostałą ilość wody i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za twarde, możesz dodać troszkę wody. Zagnieć gładkie ciasto i pozostaw je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Oczyść karczocha: przygotuj miskę z wodą, wciśnij do niej sok z 1 cytryny, oczyść karczocha jak najdokładniej z wierzchnich suchych liści, zostawiając jego wnętrze. Następnie odetnij 1 cm od nasady warzywa i przekrój go na pół. Aby karczoch nie ściemniał, włóż go do miski z cytryną, po chwili wyjmij go i wytnij ze środka zdrewniałe części. Następnie pokrój na mniejsze kawałki – najsmaczniejsze jest serce karczocha, czyli jego wnętrze.

Ser mozzarella pokrój w kostkę lub plastry. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, przenieś go na wałku na blachę wyłożoną papierem. Następnie posmaruj sosem z czosnkiem i koncentratem, zostawiając czyste brzegi. Na pizzy ułóż ser, plasterki pieczarek, boczek i kawałki karczocha, a następnie posyp suszonym oregano.

Pizzę piecz przez ok. 20 min w temp. 220°, do momentu aż ser się roztopi, a ciasto i karczoch zarumienią. Bazylię umyj i osusz, parmezan zetrzyj na tarce. Przed podaniem posyp świeżą bazylią i tartym parmezanem. Możesz tez polać oliwą z oliwek do smaku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Desery