Przepisy Pizza z brzegiem
Składniki
180 ml mleka
350 g mąki
25 g świeżych drożdży
85 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
180 ml sosu pomidorowego z kartonika bez dodatków
40 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
30 ml octu balsamicznego
2 łyżki suszonych ziół (bazylia, oregano)
sól, cukier do smaku
Dodatki:
400 g dobrej kiełbasy grubości do 3 cm
2 pieczarki
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
100 g zielonych oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
Sposób przygotowania
1
Drożdże utrzyj z cukrem i rozpuść w podgrzanym mleku. Dodaj tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 10–15 minut.
2
Wyrośnięty zaczyn wlej do mąki posól i powoli dolewając oliwę, wyrób ciasto. Wyrobione ciasto włóż do miski, niech czeka na przygotowanie składników. Warzywa pokrój na plasterki lub słupki. Kiełbasę przekrój wzdłuż na pół i pokrój na kawałki długości 7–8 cm.
3
Sos pomidorowy wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, octem i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj oliwki.
4
Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj na placki. Powinny być one nieco większe od blaszki. Ułóż placki na blaszkach. Kiełbaski ułóż na cieście, pozostawiając od brzegu tyle miejsca, by swobodnie móc zawinać w nie kiełbasę.
5
Owiń kiełbasę brzegiem. 
6
Zawinięte z kiełbasą ciasto ponacinaj w odstępach co 4 cm. Przecięte w ten sposób kiełbaski odwróć i postaw na sztorc.
7
Posmaruj środek pizzy sosem i wypełnij dodatkami, po czym wstaw pizzę do nagrzanego do 190° piekarnika na ok. 20 minut.  
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy