Przepisy Pizza z bakłażanem
Składniki
Ciasto:
250 g mąki
150 ml ciepłej wody
25 g drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru
Sos:
2–3 pomidory malinowe
1 łyżka octu balsamicznego
200 g sera mozzarella do pieczenia
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek do sosu
garść świeżej bazylii
przyprawy: sól, pieprz, oregano
Dodatkowo:
1 bakłażan
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g parmezanu
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Opis

Przygotuj sos: pomidory obierz ze skóry, przekrój na ósemki i wydrąż pestki. Czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pomidory – duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE je na wolnym ogniu ok. 20 min. Pod koniec dodaj posiekany czosnek i dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym. Sos przełóż do miseczki i dodaj do niego jeszcze 3 łyżki oliwy, wymieszaj.

Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 1 łyżkę mąki oraz kilka łyżek ciepłej wody (nie gorącej). Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodaj do pozostałej mąki i wody. Wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za twarde możesz dodać troszkę wody. Zagnieć gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min pod przykryciem.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek, przenieś go na wałku na blachę wyłożoną papierem i posmaruj sosem, zostawiając czyste brzegi. Pokrój bakłażana na bardzo cienkie plasterki, a ser mozzarella w kostkę lub plastry. Na pizzy ułóż ser i bakłażana, następnie polej oliwą z oliwek oraz posyp suszonym oregano. Piecz ok. 20 min w temp. 220°, aż ser się roztopi, a ciasto i bakłażan zarumienią. Bazylię umyj i osusz, parmezan zetrzyj na tarce. Przed podaniem posyp bazylią i tartym parmezanem oraz polej oliwą z oliwek do smaku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Zupy