Przepisy Pizza z bakłażanem i kaparami
Składniki
Ciasto:
200 ml mleka
350 g mąki
25 g świeżych drożdży
1/3 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Dodatki:
1 bakłażan
1/2 żółtej papryki
12 pomidorków koktajlowych
4 łyżki kaparów
4 łyżki czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
200 g sosu pomidorowego z kartonu
40 ml oliwy z oliwek
20 ml octu balsamicznego
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
1
Podgrzej mleko. Drożdże utrzyj z cukrem, dolej mleko i wymieszaj wszystko, dosypując ok. 50 g mąki. Tak przygotowany rozczyn odstaw na 15–20 minut.
2
W czasie gdy rozczyn wyrasta, pokrój warzywa. Bakłażana i pomidorki potnij w cienkie plastry, a paprykę w słupki.
3
Przygotuj sos pomidorowy, dodając do sosu z kartonu 40 ml oliwy, sól, cukier, ocet, zioła prowansalskie i zmiażdżone ząbki czosnku.
4
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj zaczyn. Wyrób energicznie ciasto, dodając stopniowo oliwę z oliwek (w 2–3 partiach). Jeżeli ciasto za bardzo się klei, możesz dodać odrobinę mąki. Przygotuj blaszkę do pieczenia pizzy (najlepiej taką specjalną z dziurkami w spodzie) i rozgrzej piekarnik do 180°C.
5
Ciasto podziel na pół i rozwałkuj na 2 placki o średnicy ok. 30 cm. Możesz też rozciągnąć ciasto palcami bezpośrednio na blaszce, na której będzie piekła się pizza. Placek z ciasta posmaruj sosem. Rozsmarowany sos przykryj warzywami i posyp kaparami i oliwkami. Wstaw pizzę do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Brzegi upieczonej pizzy powinny być lekko złote. Podawaj pizzę na ciepło z dodatkiem świeżej rukoli i płatkami parmezanu.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Zupy