Piperade z kindziukiem
Składniki
8 plastrów kindziuka 
3 jaja 
5 pomidorków truskawkowych 
1 cebula
1/4 szklanki śmietany
5 łyżek masła do smażenia
2 kromki chleba pszennego
przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia
Opis

Kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż, stale mieszając, na 1 łyżce masła do zarumienienia. Na koniec dodaj do grzanek szczyptę suszonej bazylii i wymieszaj. Cebulę obierz, umyj, pokrój w plastry i podsmaż na 1 łyżce masła na bardzo wolnym ogniu do zeszklenia. PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE  

Plastry kindziuka podsmaż na suchej patelni (ok. 2 min), a następnie lekko przestudź i jeszcze ciepłe zwijaj w stożki. Pomidory umyj, przekrój na pół. Jaja rozbij, wlej do miski, dodaj śmietanę i dokładnie roztrzep, a następnie przypraw solą i pieprzem. 

Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, wlej jajka i smaż na wolnym ogniu, nie mieszaj. Gdy omlet zacznie tężeć i odchodzić od patelni, rozsmaruj 1 łyżkę masła na jego krawędziach. Masło roztopi się i wpłynie pod omlet. Potrząśnij patelnią, aby omlet nie przywierał do dna. Na wierzch połóż cebulę, zwinięte plastry kindziuka i połówki pomidorów. Przykryj patelnię pokrywką i dosmaż omlet na wolnym ogniu do całkowitego ścięcia jajek. Omlet podawaj posypany grzankami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Przystawki
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
155 min.
Dania główne