Pilaw z suszonymi morelami
Składniki
250 g mięsa wołowego
250 g ryżu
½ szklanki oliwy
100 g masła
2 cebule
1 pomidor
50 g rodzynek
50 g suszonych moreli
listki szałwii
natka pietruszki
świeży tymianek
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Opis

Mięso pokrój w paski i usmaż na tłuszczu. Po usmażeniu odcedź mięso z oleju i trzymaj je pod przykryciem w naczyniu.

Na tym samym tłuszczu zeszklij obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulę (uważaj, żeby się nie zrumieniła). Odcedź cebulę i wyłóż ją do oddzielnego naczynia.

Ponownie na tym samym tłuszczu praż ryż, aż stanie się szklisty. Zalej go rosołem. Dodaj usmażoną cebulę, rodzynki, pokrojone w kostkę morele i drobno pokrojonego pomidora bez skórki.

Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj wszystko na bardzo małym ogniu, dopóki ryż nie wchłonie rosołu.

Przy użyciu małej miseczki odciskaj na talerzu ryż niczym babki z piasku. Na wierzch dodaj kawałki mięsa. Posyp całość szałwią i pietruszką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
75 min.
Desery