Pikselowy torcik
Składniki
4 białka
5 żółtek
130 g cukru
100 g mąki
50 g płynnego miodu
3 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
barwniki spożywcze
Na krem:
125 g mascarpone
50 g miękkiego masła
1 kopiasta łyżka masła orzechowego
3/4 szkl. cukru pudru
barwnik spożywczy
Opis

Żółtka i proszek do pieczenia rozcieramy widelcem i odstawiamy.

Ubijamy białka. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie sztywna. Do ubitych białek dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia i miksujemy, aż składniki się połączą.

Ciągle miksując, dodajemy mąkę.

Miód rozrabiamy z gorącą wodą i dodajemy do reszty składników.

Gotowe ciasto dzielimy na cztery równe części. Do każdej z części dodajemy inny barwnik spożywczy.

Porcje ciasta przelewamy kolejno do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Każdą z porcji ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 20 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy.

Kolorowe blaty ciasta układamy jeden na drugim. Na wierzchu zaznaczamy okręgi mniej więcej w takich odległościach, jaka jest grubość blatów (około 1 cm). Ostrym nożem wycinamy jednocześnie okręgi we wszystkich czterech blatach, a następnie mieszamy ze sobą poszczególne części, tworząc cztery, wielokolorowe blaty ciasta.

Mascarpone miksujemy z masłem, masłem orzechowym i cukrem pudrem. Tak przygotowanym kremem przekładamy blaty ciasta, składając je jeden na drugim. Pozostały krem barwimy czarnym barwnikiem (opcjonalnie) i smarujemy nim zewnętrzną stronę ciasta. Brzegi obsypujemy okruszkami pozostałymi nam po krojeniu blatów.

Schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
160 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne