Pikle
Składniki
15 małych różyczek kalafiora
15 małych różyczek brokuła
5 łodyg selera naciowego
2 średnie marchewki
5 małych ostrych papryczek
30 zielonych oliwek z zalewy
3 ząbki czosnku
1 szkl. oliwy z oliwek
2 łyżki pokruszonych suszonych pomidorów
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka ziarnistego pieprzu czarnego
1 łyżeczka całych goździków
1 łyżka soli
Zalewa:
1 szkl. octu winnego
2 łyżki miodu
Opis

Warzywa umyj. Marchew obierz i pokrój w słupki, a łodygi selera na kawałki długości 5 cm. Papryczki oraz różyczki kalafiora i brokuła pozostaw w całości. Przygotowane warzywa włóż do szklanej salaterki, posól i zalej zimną wodą. Salaterkę z warzywami przykryj folią i wstaw na 12 godz. do lodówki. Po tym czasie przesyp warzywa z salaterki na sito i opłucz chłodną przegotowaną wodą. Odcedzone warzywa przełóż do pustej salaterki. Dodaj oliwki, czosnek, oliwę, przyprawy i wymieszaj. Przygotuj 3-4 słoiki po 250 ml objętości. Dokładnie je wymyj i wyparz razem z zakrętkami. W przygotowanych słoikach poukładaj przyprawione warzywa. Ocet zmieszaj z miodem w garnuszku i podgrzej. Ciepłą zalewą zalej warzywa i zakręć słoiki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
210 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Desery