Pikle warzywne
Składniki
ok. 1 kg warzyw: ogórki gruntowe, fasolka szparagowa żółta lub zielona, marchew, brokuł, kalafior, małe cebulki
Zalewa:
5 szkl. wody
1 szkl. octu
5 ząbków czosnku
5 łyżek cukru
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżka soli kamiennej
Dodatkowo:
6 małych słoików
Opis

Fasolkę szparagową umyj, oczyść z końcówek i włókien, następnie wrzuć do gotującej się wody na 5 min. Marchew obierz, umyj, pokrój w paski i gotuj ok. 10 min. Kalafior i brokuły umyj, podziel na mniejsze kawałki i gotuj nie dłużej niż 5–10 min. Ogórki umyj i pokrój w dość szerokie plastry. Cebulki i czosnek obierz (jeżeli używasz dużej cebuli, pokrój ją w plastry). Ugotowane warzywa odcedź, włóż do miski, dodaj ogórki i cebulę. Posól, wymieszaj i pozostaw na 12 godzin. Po tym czasie odlej wodę z miski, która wytworzyła się w czasie leżakowania.

Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem, gorczycą, pieprzem czarnym i octem. Gotuj wszystko ok. 3 min. Gorącą zalewą zalewaj warzywa do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiki lekko zakręć wyparzonymi, ale suchymi zakrętkami.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Po pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj słoiki w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Sałatki
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje