Przepisy Pikantna sałatka warzywna z cytrusowym dressingiem
Składniki
1/2 selera naciowego
1 cebula czerwona
1 ogórek zielony
2 pomidory
1/2 ostrej papryki
1 grejpfrut różowy
3 gałązki mięty
3 gałązki bazylii
1 gałązka natki pietruszki
1 łyżeczka cukru brązowego
sok z 1/2 cytryny
sól morska
Opis

Warzywa dokładnie umyj i przygotuj miskę na sałatkę. Młode łodygi selera naciowego pokrój w paski pod kątem i przełóż do miski. Pomidory pokrój w ćwiartki, a następnie w paski. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w paski podobnej wielkości, co pomidory. Z kolei ogórka zielonego przekrój na pół i wydrąż łyżeczką ze środka nasiona. Gdy to zrobisz, pokrój go, tak jak seler, w paski. W plasterki pokrój także ostrą paprykę. Pamiętaj o tym, by były bardzo cienkie. Zioła poszarp na małe kawałki i dodaj do krojonych warzyw w misce. 

Teraz obierz grejpfruta. Zetnij nożem całkowicie skórę wraz z białą i gorzką otoczką. Małym nożem wytnij miąższ z segmentów. Sok z grejpfruta wyciśnij do sałatki. Przypraw warzywa solą morską, cukrem brązowym oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj dokładnie gotową sałatkę i wstaw na kilka minut do lodówki. Przełóż sałatkę na półmisek. Dekoruj listkami mięty, bazylii i pietruszki oraz filetami z grejpfruta. 

Do grillowanych mięs i ryb podawaj orzeźwiającą sałatkę zawsze lekko schłodzoną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
5 miesięcy temu
10 min.
Napoje