Przepisy Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Składniki

1 pierś z kurczaka (2 pojedyncze filety)
1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g)
4 plastry goudy (duże)
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz czarny mielony
papryka ostra mielona
4 ziarnka kolendry

Opis

Cebulę obierz, umyj i posiekaj w cieniutkie plasterki. Filety umyj, osusz papierowym ręcznikiem i odkrój błony i chrząstki. Mięso natrzyj solą, pieprzem i mieloną papryką. Płat ciasta francuskiego podziel na pół. Na każdej połówce wzdłuż dłuższych boków zrób po 7 nacięć w odstępach 2-3 cm. Pośrodku ułóż filety z kurczaka, na wierzchu ułóż plastry cebuli i przykryj plastrami żółtego sera.

Zapleć ciasto przekładając je na zmianę – prawy, lewy, prawy, lewy, itd. Pomiędzy paskami pozostaw niewielkie szczeliny, aby mięso podczas pieczenia mogło ładnie się upiec, a soki odparować.

Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp z wierzchu przez sitko słodką papryką, następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200° przez ok. 30 minut. Upieczone piersi przekrój w poprzek na połowy, podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z kiełkami i sosem czosnkowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4