Pierś z indyka zapiekana z brzoskwiniami i serem pleśniowym
Składniki
60 dag filetu z piersi indyka
2 brzoskwinie (zamienne z 4 połówkami brzoskwiń z puszki)
10 dag sera pleśniowego
sok i skórka otarta z cytryny
pół szklanki soku pomarańczowego
3 - 4 łyżki oliwy
2 łyżki dżemu morelowego
kilka kropli tabasco
sól, pieprz kajeński
Opis

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Sok pomarańczowy wymieszać z sokiem z cytryny i skórką cytrynową, dżemem morelowym oraz oliwą. Doprawić tabasco, solą i pieprzem kajeńskim. Mięso zalać marynatą, włożyć do lodówki na około 2 godziny. W czasie marynowania mięso kilkakrotnie odwrócić. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki brzoskwiń pokroić na cząstki. Plastry mięsa wyjąć z marynaty, ułożyć w brytfance i polać marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°. Piec mięso przez 10 minut z jednej strony. Filety odwrócić i obłożyć cząstkami brzoskwiń. Brzoskwinie przykryć plasterkami sera pleśniowego. Piec przez kolejne 10 minut. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Zupy