Przepisy Pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem
Składniki
sos Tesco finest* z czerwonej porzeczki z Porto
filet z piersi indyka - ok. 1 kg
30 g sera gorgonzola
20 g sera grana padano
świeży tymianek
1/2 kg brukselki
1/2 kg dyni hokkaido
200 g kaszy bulgur
kilka orzechów pekan
suszone płatki chili
1/2 łyżeczki sumaku
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka syropu klonowego
sól, pieprz
oliwa z oliwek
natka pietruszki
Opis
  • Mięso będzie prezentowało się ładniej, jeśli sos polejemy na jedną stronę mięsa, a nie po całości.
  • Moglibyśmy mięso upiec bez zwijania, ale dokładnie zwinięte prezentuje się ładniej i utrzymuje zgrabny kształt. Tak przygotowane mięso można podać w całości na stół i je tam pokroić.
  • Łączmy warzywa kolorystycznie – pomarańcz dyni pięknie wygląda z zieloną brukselką, i dbajmy o ich kształt – warto wybrać brukselki o różnej wielkości – malutkie, które upieczemy w całości i trochę większe, które przepołowimy. Będzie to ciekawiej wyglądać na talerzu.
Sposób przygotowania
1
Brukselkę obierz z wierzchnich liści, duże brukselki przekrój na pół. Dynię przekrój na pół i obierz. Przy pomocy łyżki wydrąż miąższ z pestkami, następnie pokrój dynię na podłużne kawałki.
2
W małej miseczce wymieszaj ze sobą kmin, sumak, kolendrę i płatki chili, dodaj odrobinę oliwy. Brukselkę i dynię umieść w misce następnie dodaj przygotowaną marynatę i dokładnie wymieszaj. Przełóż do metalowej foremki.
3
Filet z indyka oczyść, umyj i osusz. Rozkrój filet tak, aby powstał duży płat mięsa, możesz też rozbić go trochę tłuczkiem. Na wierzch filetu połóż gorgonzolę, świeży tymianek, płatki chili, starty ser grana padano i pieprz. Następnie dokładnie zwiń filet dobrze dociskając, tak zrolowane mięso zwiąż bawełnianym sznurkiem, pamiętając, aby podwinąć końce rolady.
4
Mięso obłóż gałązkami świeżego tymianku, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez ok. 70 minut. Po około 40 minutach pieczenia włóż do piekarnika brytfankę z warzywami – na 5 minut przed ich wyciągnięciem polej warzywa syropem klonowym.
5
Gdy mięso będzie już upieczone, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw na ok. 15 minut przykryte folią aluminiową. Po tym czasie mięso pokrój w plastry. Kaszę bulgur gotuj zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu i gdy już będzie gotowa, nałóż ją na talerz. Przełóż mięso i pieczone warzywa, posyp danie posiekanymi orzechami pekan. Plastry mięsa połóż na talerzu i polej sosem. Całość udekoruj listkami natki pietruszki.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-31%
Filet z kurczaka luz
Filet z kurczaka
15,99 1099
Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-42%
Karkówka wieprzowa plastry 800 g
Karkówka wieprzowa plastry
17,49 999
Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-27%
Kiełbasa śląska bez konserwantów 500 g, dostepny również luz, cena jedn. 14,90 zł/kg
Kiełbasa śląska bez konserwantów
10,99 799
Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Mięso mielone wieprzowe z łopatki 500 g
Mięso mielone wieprzowe z łopatki
7,99 599
Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Mięso z udźca indyczego bez kości luz
Mięso z udźca indyczego bez kości
16,99 1299
Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filet gotowany luz
Filet gotowany
2,09 159
Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filety z makreli King Oskar różne rodzaje, 170 g
Filety z makreli King Oskar
5,19 399
1 / 3

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
4 miesięcy temu
10 min.
Napoje
4 miesięcy temu
10 min.
Dania główne
4 miesięcy temu
15 min.
Przystawki
4 miesięcy temu
5 min.
Napoje
4 miesięcy temu
40 min.
Dania główne