Przepisy Pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem

Składniki

sos Tesco finest* z czerwonej porzeczki z Porto

filet z piersi indyka - ok. 1 kg

30 g sera gorgonzola

20 g sera grana padano

świeży tymianek

1/2 kg brukselki

1/2 kg dyni hokkaido

200 g kaszy bulgur

kilka orzechów pekan

suszone płatki chili

1/2 łyżeczki sumaku

1/2 łyżeczki mielonego kminu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżka syropu klonowego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

natka pietruszki

Opis

  • Mięso będzie prezentowało się ładniej, jeśli sos polejemy na jedną stronę mięsa, a nie po całości.
  • Moglibyśmy mięso upiec bez zwijania, ale dokładnie zwinięte prezentuje się ładniej i utrzymuje zgrabny kształt. Tak przygotowane mięso można podać w całości na stół i je tam pokroić.
  • Łączmy warzywa kolorystycznie – pomarańcz dyni pięknie wygląda z zieloną brukselką, i dbajmy o ich kształt – warto wybrać brukselki o różnej wielkości – malutkie, które upieczemy w całości i trochę większe, które przepołowimy. Będzie to ciekawiej wyglądać na talerzu.

Sposób przygotowania

 alt=
1

Brukselkę obierz z wierzchnich liści, duże brukselki przekrój na pół. Dynię przekrój na pół i obierz. Przy pomocy łyżki wydrąż miąższ z pestkami, następnie pokrój dynię na podłużne kawałki.

 alt=
2

W małej miseczce wymieszaj ze sobą kmin, sumak, kolendrę i płatki chili, dodaj odrobinę oliwy. Brukselkę i dynię umieść w misce następnie dodaj przygotowaną marynatę i dokładnie wymieszaj. Przełóż do metalowej foremki.

 alt=
3

Filet z indyka oczyść, umyj i osusz. Rozkrój filet tak, aby powstał duży płat mięsa, możesz też rozbić go trochę tłuczkiem. Na wierzch filetu połóż gorgonzolę, świeży tymianek, płatki chili, starty ser grana padano i pieprz. Następnie dokładnie zwiń filet dobrze dociskając, tak zrolowane mięso zwiąż bawełnianym sznurkiem, pamiętając, aby podwinąć końce rolady.

 alt=
4

Mięso obłóż gałązkami świeżego tymianku, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez ok. 70 minut. Po około 40 minutach pieczenia włóż do piekarnika brytfankę z warzywami – na 5 minut przed ich wyciągnięciem polej warzywa syropem klonowym.

 alt=
5

Gdy mięso będzie już upieczone, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw na ok. 15 minut przykryte folią aluminiową. Po tym czasie mięso pokrój w plastry. Kaszę bulgur gotuj zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu i gdy już będzie gotowa, nałóż ją na talerz. Przełóż mięso i pieczone warzywa, posyp danie posiekanymi orzechami pekan. Plastry mięsa połóż na talerzu i polej sosem. Całość udekoruj listkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4