Przepisy Pierś indyka w sosie mole

Składniki

1 kg filetu z indyka
1 cebula
1 seler naciowy
1 marchew
Sos czekoladowy:
5 ząbków czosnku
2 pomidory bez skórki
1 cebula
2 łyżki sezamu białego
6 chilli
1 papryka czerwona
szklanki płatków migdałowych
szklanki orzechów ziemnych (lub pestek dyni)
1 łyżka rodzynek
tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cynamonu mielonego
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 gwiazdka anyżu
4 goździki
1 łyżeczka suszonej kolendry
pieprz czarny mielony
sól

Sposób przygotowania

1

Filet z indyka umyj i osusz. Cebule, seler i marchew obierz, umyj i pokrój. Włóż do garnka, zagotuj wodę, dodaj warzywa i sól. Gotuj około 30 min. Wywar przecedź.

2

Przygotuj sos: papryki umyj i wyjmij gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na kilu łyżkach oliwy podsmaż paprykę. Następnie przełóż ją do miski, zalej wywarem z indyka i zmiksuj. Na oleju podsmaż chwilę posiekany czosnek i cebulę. Na drugiej patelni bez dodatku tłuszczu podpraż pestki dyni i migdały.

3

Goździki, anyż, cynamon, pieprz, kolendrę rozetrzyj w moździerzu i podsmaż 20 sekund, dodaj obrane ze skórki pomidory. Przyprawy połącz ze zmiksowaną papryką i ponownie zmiksuj.

4

Na patelni rozgrzej oliwę i duś zmiksowane składniki ok. 5 min. Dodaj połamaną czekoladę i rozpuść ją w sosie, stale mieszając. Do sosu włóż mięso z indyka i duś ok. 10 min pod przykryciem.

5

Przed podaniem posyp danie nasionami sezamu, podawaj z ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem