Przepisy Pierożki z mięsem i szpinakiem z masłem szałwiowym i pomidorami
Składniki
500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z szynki)
300-350 g mąki semolina (może być krupczatka)
150 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
2 pomidory
1/4 pęczka natki pietruszki
1/4 pęczka szałwii
30 g sera tartego typu parmezan
50 g parmezanu w całości
150 ml śmietanki 30%
2-3 jaja
40 ml oliwy
50 g masła
60 ml wina białego
przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
Opis

Przygotuj ciasto: mąkę semolinę wsyp do szerokiej miski i zrób zagłębienie w środku. Wbij jajka i wlej 1 łyżkę oliwy oraz wsyp 1 płaską łyżeczkę soli. Mieszaj od środka i wyrób elastyczne ciasto makaronowe. Jeśli potrzeba, możesz dolać trochę wody, ale nie za dużo, bo ciasto na makaron musi być twardsze niż pierogowe i elastyczne. Gotowe ciasto uformuj w kulę i przykryj ściereczką, aby "odpoczęło".

Przygotuj farsz: mięso mielone z szynki przełóż do szklanej lub porcelanowej miski. Wlej połowę śmietanki (75 ml). Obierz i posiekaj czosnek, następnie dodaj do mięsa. Młode liście szpinaku dokładnie umyj i odcedź. Odłóż ok 40 g do sosu. Wstaw do gotowania 2 litry osolonej wody. Jak tylko woda się zagotuje, wsyp pozostały szpinak i po 2-3 minutach wycedź na sitko. Ważne, aby dobrze wycisnąć szpinak, bo woda rozluźni farsz. Szpinak dodaj do mięsa, przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj dokładnie. Dla poprawy smaku wsyp jeszcze tarty ser typu parmezan, zamieszaj i odstaw farsz do lodówki.

Przygotuj pierożki: ciasto na makaron podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj cienko, jeśli ciasto się będzie lepić to podsyp jeszcze mąką pszenną (nie semoliną). Z ciasta wykrój pasy o szerokości ok. 12 cm. Złóż lekko każdy pas ciasta na pół, aby odznaczyć linię połowy. Odwiń ponownie i na jeden oddzielony pas nałóż nadzienie w odległości ok. 2 cm od siebie. Górny pas ciasta Załóż na farsz i dociśnij każdy pierożek. Staraj się pozbyć powietrza w ravioli. Przy pomocy radełka falistego odetnij każdą sztukę i jeśli trzeba sprawdź czy pierożki są dokładnie sklejone.

W szerokim garnku wstaw wodę do gotowania ravioli. Posól ją i wlej 1 łyżkę oliwy. W tym czasie w rondelku zagotuj wcześniej odłożone białe wino i zredukuj je do połowy objętości. Dodaj posiekane liście szałwii oraz śmietankę. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do sosu. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj liście szpinaku. Sos lekko podgrzewaj. Ugotowane ravioli przełóż na głęboki półmisek i polej sosem. Dekoracyjnie posyp płatkami parmezanu i świeżo krojoną natką pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery