Przepisy Pierożki z mięsem i szpinakiem z masłem szałwiowym i pomidorami

Składniki

500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z szynki)

300-350 g mąki semolina (może być krupczatka)

150 g świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

2 pomidory

1/4 pęczka natki pietruszki

1/4 pęczka szałwii

30 g sera tartego typu parmezan

50 g parmezanu w całości

150 ml śmietanki 30%

2-3 jaja

40 ml oliwy

50 g masła

60 ml wina białego

przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa

Opis

Przygotuj ciasto: mąkę semolinę wsyp do szerokiej miski i zrób zagłębienie w środku. Wbij jajka i wlej 1 łyżkę oliwy oraz wsyp 1 płaską łyżeczkę soli. Mieszaj od środka i wyrób elastyczne ciasto makaronowe. Jeśli potrzeba, możesz dolać trochę wody, ale nie za dużo, bo ciasto na makaron musi być twardsze niż pierogowe i elastyczne. Gotowe ciasto uformuj w kulę i przykryj ściereczką, aby "odpoczęło".

Przygotuj farsz: mięso mielone z szynki przełóż do szklanej lub porcelanowej miski. Wlej połowę śmietanki (75 ml). Obierz i posiekaj czosnek, następnie dodaj do mięsa. Młode liście szpinaku dokładnie umyj i odcedź. Odłóż ok 40 g do sosu. Wstaw do gotowania 2 litry osolonej wody. Jak tylko woda się zagotuje, wsyp pozostały szpinak i po 2-3 minutach wycedź na sitko. Ważne, aby dobrze wycisnąć szpinak, bo woda rozluźni farsz. Szpinak dodaj do mięsa, przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj dokładnie. Dla poprawy smaku wsyp jeszcze tarty ser typu parmezan, zamieszaj i odstaw farsz do lodówki.

Przygotuj pierożki: ciasto na makaron podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj cienko, jeśli ciasto się będzie lepić to podsyp jeszcze mąką pszenną (nie semoliną). Z ciasta wykrój pasy o szerokości ok. 12 cm. Złóż lekko każdy pas ciasta na pół, aby odznaczyć linię połowy. Odwiń ponownie i na jeden oddzielony pas nałóż nadzienie w odległości ok. 2 cm od siebie. Górny pas ciasta Załóż na farsz i dociśnij każdy pierożek. Staraj się pozbyć powietrza w ravioli. Przy pomocy radełka falistego odetnij każdą sztukę i jeśli trzeba sprawdź czy pierożki są dokładnie sklejone.

W szerokim garnku wstaw wodę do gotowania ravioli. Posól ją i wlej 1 łyżkę oliwy. W tym czasie w rondelku zagotuj wcześniej odłożone białe wino i zredukuj je do połowy objętości. Dodaj posiekane liście szałwii oraz śmietankę. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do sosu. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj liście szpinaku. Sos lekko podgrzewaj. Ugotowane ravioli przełóż na głęboki półmisek i polej sosem. Dekoracyjnie posyp płatkami parmezanu i świeżo krojoną natką pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4