Przepisy Pierożki z botwinką

Składniki

Farsz:

200 g świeżej botwinki

150 g sera typu ricotta

40 g tartego sera typu parmino

1 żółtko

1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

przyprawy: sól, pieprz

Ciasto:

2 szkl. mąki + garść do podsypywania

1 duże jajko

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki oleju

szczypta soli

100 ml letniej wody

Sposób przygotowania

 alt=
1

Całą botwinkę bardzo dokładnie umyj. Odetnij buraczki od liści i cienko obierz. Liście bardzo drobno posiekaj, a buraczki zetrzyj na cienkie wiórki.

 alt=
2

Zagotuj w garnku ok. 600 ml osolonej wody. Na wrzątek wrzuć posiekaną botwinkę i buraczki. Gotuj przez 3-4 minuty, po czym odcedź i odciśnij na sitku. Wywar wyciśnięty z botwinki można później użyć do przygotowania wiosennego chłodnika.

 alt=
3

Ugotowaną i odciśniętą botwinkę wymieszaj z serem ricotta, parmino i żółtkiem. Całość dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą (uważaj z solą – parmino i botwinka są już słone). Dokładnie wymieszaj farsz i odstaw na 15 minut.

 alt=
4

W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę przesiej prosto na stolnicę. Na środku mącznego pagórka zrób dołek, do którego wbij jajka. Dodaj jeszcze śmietanę, olej i szczyptę soli, po czym zacznij mieszać ciasto, powoli dolewając letnią wodę. Następnie wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się sprężyste i elastyczne.

 alt=
5

Wyrobione ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm. Specjalnym narzędziem lub po prostu szklanką literatką, powycinaj niewielkie kółka. Na każde kółko nałóż małą łyżeczkę farszu i składając je na pół, dokładnie sklej brzegi ciasta. Zagotuj w garnku osoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek i gotuj przez ok. 7 min od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągaj z wody łyżką cedzakową. Następne partie pierogów gotuj w tej samej wodzie.

 alt=
6

Ugotowane pierogi podawaj na gorąco z roztopionym masłem i zielonym koperkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4