Przepisy Pierożki z boczniakami i dynią oraz prażonymi płatkami migdałów
Składniki
Ciasto z semoliny:
1 jajko
2 żółtka
1/2 łyżki oliwy
200 g semoliny lub krupczatki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy: sól
Nadzienie:
200 g dyni (lub marchewki)
50 g boczniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
10 ml śmietanki
30 g płatków migdałowych
1 łyżeczka cukru brązowego
30 g masła
przyprawy: sól, pieprz czarny, kardamon, skórka z cytryny
Dip:
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka listków świeżej kolendry 
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Mąkę przesiej na deskę lub stolnicę. Dodaj sól, oliwę, proszek do pieczenia oraz jajko i żółtka. Wyrób elastyczne ciasto makaronowe i odstaw je do odpoczynku na ok. 30 min.

Rozgrzej piekarnik do temp. 180–190°. Dynię umyj, wydrąż pestki oraz włókna. Oczyszczoną dynię przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i wstaw do pieczenia, aż całkowicie zmięknie (ok. 30 min).

Cebulę obierz i wraz z boczniakami pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na maśle. Dodaj posiekany ząbek czosnku. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj szczyptę zmielonego kardamonu i posiekaną skórkę z cytryny.

Upieczoną i miękką dynię obierz ze skóry, rozgnieć widelcem i dodaj do boczniaków. Farsz wymieszaj. Możesz dodać do niego płatki migdałów i ewentualnie 1 łyżeczkę cukru brązowego oraz śmietankę. Odstaw farsz do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkuj na cienkie płatki, wytnij za pomocą literatki krążki. Nałóż farsz łyżeczką i nakryj drugim krążkiem. Następnie sklej brzegi i odetnij nadmiar ciasta falowanym radełkiem.

Rozgrzej olej słonecznikowy w wysokim rondelku i smaż pierożki do zrumieniania (po kilka sztuk na raz). Gotowe pierożki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przygotuj dip jogurtowy: jogurt przypraw solą i pieprzem oraz 1 łyżeczką pokrojonych liści kolendry. Przełóż do porcelanowej miseczki i podawaj z chrupiącymi pierożkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki