Przepisy Pierożki z boczniakami i dynią oraz prażonymi płatkami migdałów

Składniki

Ciasto z semoliny:

1 jajko

2 żółtka

1/2 łyżki oliwy

200 g semoliny lub krupczatki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

przyprawy: sól

Nadzienie:

200 g dyni (lub marchewki)

50 g boczniaków

1 cebula

1 ząbek czosnku

10 ml śmietanki

30 g płatków migdałowych

1 łyżeczka cukru brązowego

30 g masła

przyprawy: sól, pieprz czarny, kardamon, skórka z cytryny

Dip:

150 g jogurtu naturalnego

1 łyżka listków świeżej kolendry 

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Mąkę przesiej na deskę lub stolnicę. Dodaj sól, oliwę, proszek do pieczenia oraz jajko i żółtka. Wyrób elastyczne ciasto makaronowe i odstaw je do odpoczynku na ok. 30 min.

Rozgrzej piekarnik do temp. 180–190°. Dynię umyj, wydrąż pestki oraz włókna. Oczyszczoną dynię przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i wstaw do pieczenia, aż całkowicie zmięknie (ok. 30 min).

Cebulę obierz i wraz z boczniakami pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na maśle. Dodaj posiekany ząbek czosnku. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj szczyptę zmielonego kardamonu i posiekaną skórkę z cytryny.

Upieczoną i miękką dynię obierz ze skóry, rozgnieć widelcem i dodaj do boczniaków. Farsz wymieszaj. Możesz dodać do niego płatki migdałów i ewentualnie 1 łyżeczkę cukru brązowego oraz śmietankę. Odstaw farsz do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkuj na cienkie płatki, wytnij za pomocą literatki krążki. Nałóż farsz łyżeczką i nakryj drugim krążkiem. Następnie sklej brzegi i odetnij nadmiar ciasta falowanym radełkiem.

Rozgrzej olej słonecznikowy w wysokim rondelku i smaż pierożki do zrumieniania (po kilka sztuk na raz). Gotowe pierożki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przygotuj dip jogurtowy: jogurt przypraw solą i pieprzem oraz 1 łyżeczką pokrojonych liści kolendry. Przełóż do porcelanowej miseczki i podawaj z chrupiącymi pierożkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4