Przepisy Pierożki nadziewane mięsem jelenia i szczypiorkiem

Składniki

200 g gulaszowego mięsa z jelenia

1 cebula

1 czosnek

1/2 marchewki

40 g selera

40 g pietruszki

100 ml wina czerwonego

1 gałązka rozmarynu  

1 gałązka tymianku

20 g migdałów w płatkach

200 g śmietanki 30%

1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego

2 ziarna ziela angielskiego

2 ziarna jałowca

przyprawy: sól i pieprz czarny

Ciasto:

350 g mąki

100 ml wody

1 jajko

2 łyżeczki oliwy

Dodatkowo:

100 g masła

80 g orzechów włoskich

3 gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania

 alt=
1

Mięso umyj dokładnie i wytrzyj w kuchenny ręcznik. Włóż następnie do miski i zalej winem. Rozmaryn i tymianek rozgnieć w palcach. Dodaj zioła do wina. Obierz cebulę i czosnek oraz warzywa korzeniowe. Pokrój w duże plasterki i dodaj do mięsa. Wymieszaj wszystko i przykryj miskę folią spożywczą. Wstaw ją do lodówki na 24 godziny do skruszenia. Mięso po marynowaniu będzie smaczniejsze.

 alt=
2

Do miski wsyp mąkę i wbij jedno jajko. Przygotuj gorącą wodę. Mieszaj palcami jajko z mąką i dolewaj równocześnie gorącą wodę. Po wymieszaniu palcami zacznij wyrabiać ciasto, aż do gładkiej i elastycznej formy. Uformuj kulę, przesyp mąką i odstaw do odpoczynku.

 alt=
3

Mięso wyjmij z marynaty i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do kuchennego malaksera. Wlej śmietankę, wsyp migdały w płatkach. Pieprz syczuański, ziele angielskie i jałowiec rozgnieć w moździerzu na pyłek i dodaj do mięsa. Całość przypraw solą i pieprzem czarnym, a następnie zmiksuj. Farsz powinien być zwarty, ale delikatny.

 alt=
4

Ciasto na pierożki rozwałkuj cienko na desce i wytnij krążki za pomocą szerokiej filiżanki. Na każdy nałóż porcję farszu – ok. 1 łyżeczki – i zaklej brzegi. Dociśnij jeszcze palcami brzegi i odetnij łączenia radełkiem kuchennym. Uzyskasz dekoracyjne zakończenie i dodatkowo zabezpieczysz przed ewentualnym rozklejeniem się pierożków po ugotowaniu. W garnku wstaw delikatnie posoloną wodę do gotowania pierogów z łyżeczką oliwy. Pierogi wkładaj na gotującą się wodę. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody, gotuj jeszcze 3 minuty na małym ogniu.

 alt=
5

W tym czasie posiekaj orzechy włoskie i natkę pietruszki. Przesyp na szeroką patelnię lub rondel, dodaj masło i na małym ogniu podgrzewaj. Masło powinno się całkowicie rozpuścić, a nawet lekko zagotować. Od razu do masła dodaj ugotowane pierożki, wymieszaj i przełóż na półmisek lub talerz. Polej pozostałym masłem z patelni i udekoruj gałązkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11-13.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11.2019-20.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4