Przepisy Pierożki nadziewane mięsem jelenia i szczypiorkiem

Składniki

200 g mięsa gulaszowego z jelenia
1 cebula
1 czosnek
½ marchwi
40 g selera korzeniowego
40 g natki pietruszki
100 ml czerwonego wina
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 gałązka tymianku świeżego
20 g płatków migdałowych
200 g śmietany kremówki (30%)
½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
2 ziarnka ziela angielskiego
2 ziarnka jałowca
pieprz czarny mielony
sól
Ciasto:
350 g mąki pszennej
100 ml wody
1 jajko
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
100 g masła
80 g orzechów włoskich
3 gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania

1

Mięso umyj dokładnie i wytrzyj w kuchenny ręcznik. Włóż następnie do miski i zalej winem. Rozmaryn i tymianek rozgnieć w palcach. Dodaj zioła do wina. Obierz cebulę i czosnek oraz warzywa korzeniowe. Pokrój w duże plasterki i dodaj do mięsa. Wymieszaj wszystko i przykryj miskę folią spożywczą. Wstaw ją do lodówki na 24 godziny do skruszenia. Mięso po marynowaniu będzie smaczniejsze.

2

Do miski wsyp mąkę i wbij jedno jajko. Przygotuj gorącą wodę. Mieszaj palcami jajko z mąką i dolewaj równocześnie gorącą wodę. Po wymieszaniu palcami zacznij wyrabiać ciasto, aż do gładkiej i elastycznej formy. Uformuj kulę, przesyp mąką i odstaw do odpoczynku.

3

Mięso wyjmij z marynaty i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do kuchennego malaksera. Wlej śmietankę, wsyp migdały w płatkach. Pieprz syczuański, ziele angielskie i jałowiec rozgnieć w moździerzu na pyłek i dodaj do mięsa. Całość przypraw solą i pieprzem czarnym, a następnie zmiksuj. Farsz powinien być zwarty, ale delikatny.

4

Ciasto na pierożki rozwałkuj cienko na desce i wytnij krążki za pomocą szerokiej filiżanki. Na każdy nałóż porcję farszu – ok. 1 łyżeczki – i zaklej brzegi. Dociśnij jeszcze palcami brzegi i odetnij łączenia radełkiem kuchennym. Uzyskasz dekoracyjne zakończenie i dodatkowo zabezpieczysz przed ewentualnym rozklejeniem się pierożków po ugotowaniu. W garnku wstaw delikatnie posoloną wodę do gotowania pierogów z łyżeczką oliwy. Pierogi wkładaj na gotującą się wodę. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody, gotuj jeszcze 3 minuty na małym ogniu.

5

W tym czasie posiekaj orzechy włoskie i natkę pietruszki. Przesyp na szeroką patelnię lub rondel, dodaj masło i na małym ogniu podgrzewaj. Masło powinno się całkowicie rozpuścić, a nawet lekko zagotować. Od razu do masła dodaj ugotowane pierożki, wymieszaj i przełóż na półmisek lub talerz. Polej pozostałym masłem z patelni i udekoruj gałązkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8