Pierożki jarosza z miętą
Składniki
Ciasto
3 szkl. mąki
1/4 łyżeczki soli
3/4 szkl. wrzącej wody
1/4 szkl. zimnej wody
Farsz 1
3/4 szkl. kaszy gryczanej
200 g sera białego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek, koperek do smaku
Farsz 2
400 g ziemniaków Gala
200 g sera białego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Dodatkowo
olej i masło do smażenia
śmietana lub jogurt naturalny z drobno pokrojoną miętą
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa chilli do smaku
Opis

Przygotuj ciasto: mąkę przesyp do miski i dodaj sól. Zrób w niej dołek, wlej wrzątek i zamieszaj drewnianą łyżką (będą grudki), a następnie przykryj ściereczką. Odstaw na 5 minut. Wlej zimną wodę, zamieszaj (ciasto będzie miało grudki) i odstaw przykryte na 15 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę, posyp mąką i wygniataj 3–5 min, aż stanie się jednolite. Rozwałkuj je dość cienko i wykrój krążki. Nałóż farsz i mocno zlep brzegi. Pierogi kładź na gotującą, osoloną wodę, lekko mieszając. Gdy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut.

Przygotuj farsz 1: zmiel połowę ugotowanej kaszy i ser. Cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Połącz z drugą połową kaszy i dobrze wymieszaj. 

Przygotuj farsz2: zmiel ugotowane ziemniaki i ser. Cebulę i 1 ząbek czosnku zrumień na oleju. Wymieszaj wszystkie składniki. Jeden ząbek czosnku dodaj surowy i drobno posiekany. 

Ugotowane pierożki smaż na oleju z dodatkiem masła. Podawaj ze śmietaną lub jogurtem naturalnym z drobno posiekaną miętą. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
100 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Desery