Przepisy Pierogi ze śliwką kalifornijską podawane z bitą śmietaną
Składniki
200 g śliwki kalifornijskiej
2 łyżki cukru
bita śmietana
ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
200 ml ciepłej wody
przyprawy: sól
Opis

W naczyniu wymieszaj śliwkę kalifornijską z cukrem.

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, na środku zrób wgłębienie, w które wbij jajko, dodaj sól i wlewaj wodę. Wszystko zagniataj, aż wyrobisz na miękkie, elastyczne ciasto.

Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka za pomocą szklanki. Nakładaj po 2 śliwki i zlepiaj brzegi w pierogi.

W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj przez około 4 min. Podawaj z bitą śmietaną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Sałatki
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
120 min.
Zupy