Przepisy Pierogi z truskawkami

Składniki

szklanki mąki pszennej
½ szklanki wody (gorącej)
250 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
bita śmietana (do dekoracji i do smaku)
szklanki cukru
sól

Opis

Mrożone truskawki rozmroź w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA (na parze), posyp cukrem. Jeśli używasz świeżych truskawek, wymyj je, osusz i przełóż do miseczki, a następnie posyp cukrem.

Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlewaj w nie powoli gorącą wodę, zgarniając mąkę nożem. Zagnieć ciasto tak, aby stało się elastyczne i miękkie. Podziel je na kilka części – z każdej uformuj kulkę. Jedną z nich rozwałkuj, resztę przykryj ściereczką, żeby nie obeschły. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką krążki. Postępuj tak samo z każdą odłożoną kulką ciasta. Na każdy krążek ciasta nałóż po 2–3 truskawki i mocno zlep brzegi, formując kształt pieroga. Pierogi układaj na oprószonej mąką desce i przykrywaj ściereczką. Wkładaj do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj przez ok. 5 min od chwili wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierogi podawaj posypane cukrem i z bitą śmietaną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem