Przepisy Pierogi z suszonymi śliwkami
Składniki
300 g suszonych śliwek
30 g masła
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Ciasto:
390 g mąki + garść do podsypywania
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
250 ml gorącej wody
Dodatkowo:
70 g masła
20 g grubego cukru brązowego
Opis

Śliwki zmiksuj w blenderze lub zmiel w maszynce do mielenia. Przesmaż zmielone śliwki na rozgrzanym maśle z dodatkiem cynamonu (ok. 5 minut na patelni wystarczy). Odstaw do wystudzenia.

W tym czasie wysyp na stolnicę mąkę wymieszaną z solą. Zrób dołek i początkowo mieszając ciasto łyżką, wlej gorącą wodę. Kiedy mąka złapie wodę, dodaj żółtka i wyrób gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odłóż na 15 minut.

Kiedy farsz wystygnie, rozwałkuj ciasto na placek grubości 2–3 mm. Wytnij kółka szklanką i na każde nałóż porcję farszu. Dokładnie zlep pierożki i odłóż na 5–10 minut.

W tym czasie zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć pierożki na wrzątek i gotuj 3–4 minuty od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzej mocno 70 g masła. Po chwili zbierz łyżką ścięte białko. Ugotowane pierożki polej tak sklarowanym masłem i oprósz brązowym cukrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Napoje
2 miesiące temu
155 min.
Dania główne