Przepisy Pierogi z soczewicą
Składniki
Farsz:
150 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Ciasto na pierogi:
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
130 ml gorącej przegotowanej wody
Dodatkowo:
mąka do podsypywania
Opis

Soczewicę przebierz i opłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka i zalej zimną wodą 3 cm powyżej poziomu soczewicy. Wsyp pół łyżeczki soli i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 30 min. Po tym czasie odcedź soczewicę na sitku i zostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, zeszklij na maśle i wrzuć razem z ugotowaną soczewicą do miski. Kiedy całość przestygnie, dosyp bułkę tartą, pieprz, majeranek, sól (w razie potrzeby). Wbij jajko i wymieszaj. Nabierając łyżeczką farszu, uformuj niewielkie kulki.

Na stolnicę wysyp mąkę. Na środku uformuj dołek i cienkim strumieniem wlewaj gorącą wodę, cały czas mieszając mąkę nożem stołowym. Kiedy wlejesz całą wodę, zagnieć ciasto. Kiedy przestanie się lepić do rąk, ciasto jest gotowe. Następnie zawiń je w folię i zostaw na 15 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm. Szklanką wytnij kółka i zalep w każdym kulkę farszu. Skrawki ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Czynność powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.

W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami do wrzątku i gotuj ok. 7 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną zmieszaną z ziołami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne