Przepisy Pierogi z soczewicą i gorgonzolą
Składniki
Ciasto
400 g mąki pszennej
200 ml bardzo ciepłej wody
50 ml oleju
Farsz
1 szkl. soczewicy czerwonej
100 g sera gorgonzola
1 cebula
kilka gałązek świeżego tymianku
1-2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
Opis
  • Skropienie pierogów sprawia, że nie są matowe i dzięki temu wyglądają apetycznie.
  • Świeżo mielony pieprz i zioła podkreślają kształt i nadają charakteru jednolitym kolorystycznie pierogom.
  • Liczba pierogów na talerzu również jest ważna - ułożone jednowarstwowo są apetycznie wyeksponowane i nie sklejają się.
Sposób przygotowania
1
Soczewicę gotujemy do miękkości, a następnie łączymy z serem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, posiekanym tymiankiem oraz przyprawami.
2
Przygotowany farsz studzimy.
3
W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta łączymy i dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy robota), aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilka minut.
4
Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy koła i formujemy pierogi. Gotujemy pierogi kilka minut w osolonej wodzie.
5
Ugotowane pierogi skrapiamy oliwą, dodajemy kawałki sera, dekorujemy świeżym tymiankiem i grubo mielonym pieprzem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
20 min.
Zupy
3 miesięcy temu
25 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
60 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
60 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
25 min.
Dania główne