Przepisy Pierogi z soczewicą i gorgonzolą

Składniki

Ciasto

400 g mąki pszennej

200 ml bardzo ciepłej wody

50 ml oleju

Farsz

1 szkl. soczewicy czerwonej

100 g sera gorgonzola

1 cebula

kilka gałązek świeżego tymianku

1-2 ząbki czosnku

oliwa

sól

pieprz

Opis

  • Skropienie pierogów sprawia, że nie są matowe i dzięki temu wyglądają apetycznie.
  • Świeżo mielony pieprz i zioła podkreślają kształt i nadają charakteru jednolitym kolorystycznie pierogom.
  • Liczba pierogów na talerzu również jest ważna - ułożone jednowarstwowo są apetycznie wyeksponowane i nie sklejają się.

Sposób przygotowania

1

Soczewicę gotujemy do miękkości, a następnie łączymy z serem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, posiekanym tymiankiem oraz przyprawami.

2

Przygotowany farsz studzimy.

3

W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta łączymy i dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy robota), aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilka minut.

4

Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy koła i formujemy pierogi. Gotujemy pierogi kilka minut w osolonej wodzie.

5

Ugotowane pierogi skrapiamy oliwą, dodajemy kawałki sera, dekorujemy świeżym tymiankiem i grubo mielonym pieprzem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 26.03-1.04.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8