Przepisy Pierogi z pieczarkami
Składniki
Ciasto:
450 g mąki + mąka do podsypywania
1 duże jajko
180 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
600 g pieczarek
2 cebule
pęczek pietruszki
2 łyżki bułki tartej (niekoniecznie)
3 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Opis

Pieczarki obierz i drobno posiekaj. Cebulę obierz posiekaj i zacznij smażyć na oleju. Kiedy cebule zeszklą się, dodaj pieczarki. Duś na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Kiedy woda z pieczarek całkowicie odparuje, dodaj posiekaną pietruszkę i bułkę tartą. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie farsz i zostaw do ostygnięcia.

Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą. Powoli mieszając, zacznij wlewać do mąki gorącą wodę. Kiedy temperatura zarabianego ciasta nieco spadnie, dodaj jajko i wyrób gładkie ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto połóż na stolnicy i nakryj miską. Zostaw na 15 minut.

Po tym czasie rozwałkuj po kawałku ciasto na stolnicy na placek grubości ok. 2 mm. Szklanką wytnij kółka, na środek każdego połóż małą łyżeczkę farszu. Dokładnie zlep brzegi ciasta.

Zlepione pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj okraszone klarowanym PORADA KONTEKSTOWA - KLAROWANIE masłem z listkami pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki