Przepisy Pierogi z mięsem
Składniki
Ciasto:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. gorącej wody
1 żółtko
przyprawy: sól
Farsz:
500 g mięsa wołowego z kością
ok. 2 średnie cebule
1/2 szkl. wody
1 czerstwa kajzerka
2 łyżki oleju do smażenia
przyprawy: sól, majeranek, pieprz
Opis

Przygotuj farsz: mięso umyj i włóż do wrzącej wody z solą. Ugotuj je do miękkości (ok. 40 min), wyjmij, ostudź i oddziel mięso od kości. Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie i odciśnij. Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju.

Mięso i kajzerkę zmiel, dodaj podsmażaną cebulkę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem – dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie i wlej w nie powoli strumień gorącej wody, zagarniając przy tym mąkę dużym nożem. Kiedy woda wsiąknie w mąkę, pozostaw ją, aby przestygła (ok. 10 min). Następnie dodaj żółtko, dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto (powinno być puszyste i odchodzić od ręki).

Podziel ciasto na dwie części. Jedną przełóż do miski i przykryj ściereczką, aby nie wyschło. Drugą część rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawaj szklanką krążki. Następnie nakładaj na ich środek po 1 łyżeczce farszu i sklejaj mocno brzegi (uważaj, aby farsz nie dostał się pomiędzy brzegi ciasta). Pierogi odkładaj na posypany mąką blat. Oprósz je mąką również z wierzchu i przykryj ściereczką. Następnie rozwałkuj drugą cześć ciasta i ulep z niej pierogi.

Pierogi gotuj w dużej ilości osolonej wody przez ok. 3–5 min od momentu wypłynięcia. Następnie wyłóż na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej i okraś zeszkloną cebulką lub tłuszczem ze skwarkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje