Przepisy Pierogi z makiem
Składniki
200 g maku
300 ml mleka
50 ml miodu
1 laska wanilii
Ciasto:
390 g mąki + garść do podsypywania
 2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
250 ml gorącej wody
Dodatkowo:
100 g łuskanych orzechów włoskich
100 g masła
Opis

Mak wypłucz i zalej wrzącym mlekiem. Gotuj ok. 40 minut, następnie odcedź go na sitku i przelej przegotowaną wodą. Utrzyj ugotowany mak w makutrze lub zmiel w maszynce. Dodaj do maku miód i ziarenka z laski wanilii.

Wysyp na stolnicę mąkę wymieszaną z solą. Zrób dołek i początkowo mieszając ciasto łyżką, wlej gorącą wodę. Kiedy mąka złapie wodę, dodaj jajko i wyrób gładkie ciasto. Odłóż ciasto na 15 minut przykryte ściereczką.

Rozwałkuj ciasto na placek grubości 2–3 mm. Wytnij kółka szklanką i na każde nałóż porcję farszu. Dokładnie zlep pierożki i odłóż na 5–10 minut. W tym czasie zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć pierożki na wrzątek i gotuj 5 minut od wypłynięcia.

Na małej patelni rozgrzej masło. Dodaj łuskane orzechy włoskie i smaż przez 3–4 minuty. Ciepłym masłem z orzechami polej gotowe pierożki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Napoje