Przepisy Pierogi z makiem

Składniki

200 g maku

300 ml mleka

50 ml miodu

1 laska wanilii

Ciasto:

390 g mąki + garść do podsypywania

 2 żółtka

1/2 łyżeczki soli

250 ml gorącej wody

Dodatkowo:

100 g łuskanych orzechów włoskich

100 g masła

Opis

Mak wypłucz i zalej wrzącym mlekiem. Gotuj ok. 40 minut, następnie odcedź go na sitku i przelej przegotowaną wodą. Utrzyj ugotowany mak w makutrze lub zmiel w maszynce. Dodaj do maku miód i ziarenka z laski wanilii.

Wysyp na stolnicę mąkę wymieszaną z solą. Zrób dołek i początkowo mieszając ciasto łyżką, wlej gorącą wodę. Kiedy mąka złapie wodę, dodaj jajko i wyrób gładkie ciasto. Odłóż ciasto na 15 minut przykryte ściereczką.

Rozwałkuj ciasto na placek grubości 2–3 mm. Wytnij kółka szklanką i na każde nałóż porcję farszu. Dokładnie zlep pierożki i odłóż na 5–10 minut. W tym czasie zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć pierożki na wrzątek i gotuj 5 minut od wypłynięcia.

Na małej patelni rozgrzej masło. Dodaj łuskane orzechy włoskie i smaż przez 3–4 minuty. Ciepłym masłem z orzechami polej gotowe pierożki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4