Przepisy Pierogi z kurkami
Składniki
Ciasto:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. gorącej wody
1 żółtko
przyprawy: sól
Farsz:
500 g kurek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj farsz: kurki zalej gorącą wodą, dodaj garść soli, wymieszaj, pozostaw na chwilkę, a następnie dokładnie przepłucz grzyby w zimnej wodzie i odcedź na sicie.

Kilka kurek odłóż do posypania pierogów i dekoracji. Na patelni roztop masło, uważając, aby się nie przypaliło. Na maśle, na wolnym ogniu zeszklij cebulę, następnie dodaj kurki, czosnek i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem ok. 6 min (dłuższe duszenie sprawi, że grzyby utracą swoją jędrność). Zdejmij pokrywkę i odparuj sok, który się wytworzył.

Grzyby delikatnie zmiksuj, pozostawiając większe kawałki grzybów (nie miksuj na mus). Przełóż grzyby do miski, przypraw do smaku i wymieszaj z bułką tartą.

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Zrób kopczyk z mąki i zrób w nim głębienie. Następnie wlej do niego powoli i ostrożnie strumień wrzącej wody, zaganiając jednocześnie mąkę dużym nożem.

Kiedy woda wsiąknie w mąkę, pozostaw ją na ok. 10 min, aby przestygła. Następnie dodaj żółtko i mieszaj tak długo, aż dobrze połączy się z mąką. Zagniataj ciasto do momentu, aż stanie się puszyste i zacznie odchodzić od ręki.

Podziel ciasto na dwie części. Jedną część przełóż do miski i przykryj ściereczką, aby nie wyschło. Drugą rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj w placku krążki. Do krążków nakładaj po 1 łyżeczce farszu, sklejając mocno brzegi. Pierogi odkładaj na posypany mąką blat, oprósz pierogi mąką również z wierzchu i przykryj ściereczką. Następnie rozwałkuj drugą cześć ciasta i powtórz wszystkie czynności.

Pierogi wrzucaj ostrożnie do gorącej, osolonej wody. Gotuj je przez ok. 2 min od momentu wypłynięcia. Następnie wyjmij je na talerz, kładąc je jeden obok drugiego, a nie jeden na drugim, dzięki czemu się nie skleją. Lekko posmaruj je z wierzchu masłem lub olejem. Przed podaniem możesz je podsmażyć wraz z kurkami lub podawać ze śmietaną i koperkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8