Przepisy Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki
Ciasto:
450 g mąki + mąka do podsypywania
1 duże jajko
180 ml gorącej wody
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
150 g suszonych grzybów
1/2 łyżeczki mielonego kminku
Opis

Grzyby zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia. Kapustę pokrój na krótsze pasma, włóż do garnka i zalej szklanką wody, równocześnie dodając kminek. Zagotuj, zmniejsz ogień do małego i gotuj tak przez ok. 50 minut, aż kapusta zmięknie. W tym czasie zagotuj też namoczone grzyby, gotuj je na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie odcedź grzyby i pokrój na drobne kawałki. Pokrojone grzyby dodaj do gotującej się kapusty razem z wywarem, w którym się gotowały. Zredukuj płyn w kapuście i odstaw do wystudzenia.

Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą. Powoli mieszając, zacznij wlewać do mąki gorącą wodę. Kiedy temperatura zarabianego ciasta nieco spadnie, dodaj jajko, olej i wyrób gładkie ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto połóż na stolnicy i nakryj miską. Zostaw na 15 minut.

Po tym czasie rozwałkuj po kawałku ciasto na stolnicy na placek grubości ok. 2 mm. Szklanką wytnij kółka, na środek każdego połóż małą łyżeczkę farszu. Dokładnie zlep brzegi ciasta. Zlepione pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
75 min.
Zupy