Przepisy Pierogi z boczniakami
Składniki
Ciasto:
450 g mąki + mąka do podsypywania
1 duże jajko  
180 ml gorącej wody
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
600 g boczniaków
2 cebule
80 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła 
garść świeżych liści tymianku
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Opis

Boczniaki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj pokrojone grzyby i chwilę smaż, aż grzyby nieco się zrumienią. Dodaj bulion i duś grzyby na średnim ogniu. Bulion powinien całkowicie się zredukować, cebula rozpadnie się w czasie gotowania, nadając farszowi właściwą konsystencję. Odstaw farsz do wystudzenia.

Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą. Powoli mieszając, zacznij wlewać do mąki gorącą wodę. Po chwili dodaj masło, jajko i wyrób gładkie ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto połóż na stolnicy i nakryj miską. Zostaw na 15 minut.

Po tym czasie rozwałkuj po kawałku ciasto na stolnicy na placek grubości ok. 2 mm. Potnij ciasto na kwadraty, na każdy nałóż łyżeczkę farszu i dokładnie zlep krawędzie ciasta.

Zlepione pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podaj z oliwą z oliwek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne