Pierogi leniwe twarogowe
Składniki
400 g twarogu półtłustego
200–230 g mąki pszennej
2 jajka
przyprawy: sól, gałka muszkatołowa
Dekoracja:
30 g masło
20 g bułki tartej
100 g twarożku śmietankowego
Opis

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka natomiast wymieszaj z twarogiem i przypraw do smaku gałką muszkatołową. Dodaj do żółtek pianę z białek i lekko wymieszaj. Następnie dodawaj powoli mąkę, by zagnieść miękkie, nieklejące się do dłoni ciasto. Nie ugniataj ciasta twarogowego, tylko lekko wyrabiaj. Im dłużej ciasto będzie wyrabiane, tym więcej trzeba dosypać maki. Tak więc nie przesadzaj z podsypywaniem mąką, aby pierogi leniwe nie wyszły zbyt twarde.

Wyrobione ciasto podziel na 2 części. Z każdej połowy uformuj wałek o grubości 2 cm, z którego odcinaj ukośne nożem kluski na kształt kopytek. W międzyczasie w rondelku zagotuj osoloną wodę. Ostrożnie wrzucaj kluseczki na wrzątek i zamieszaj. Gotuj pierogi ok. 3-4 min, po tym czasie powinny wypłynąć. Wówczas zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 2 min, a następnie wyjmij na talerz lub półmisek.

W rondelku lub na małej patelni wysyp bułkę tartą i lekko zrumień na jasnobrązowy kolor. Nada to jej wspaniałego aromatu. Rozpuść masło w bułce i jeszcze podsmaż aż całość się zezłoci. Pierogi leniwe polej bułką z masłem i posyp cukrem. Na wierzchu każdej porcji połóż łyżkę twarożku śmietankowego.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje