Przepisy Pierogi gryczane z kapustą i grzybami

Składniki

350 g kapusty kiszonej

50 g grzybów suszonych

50 g suszonej wędzonej gruszki

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, szczypta kminku

200 g mąki gryczanej

100 g mąki ziemniaczanej

250 ml wrzącej wody

1/2 łyżeczki soli

40 ml oleju z pestek winogron

Opis

Grzyby umyj i namocz. Kapustę wyłóż na deskę do krojenia i kilka razy przekrój. Następnie wrzuć ją do garnka wraz z przyprawami, gruszką pokrojoną w kawałki i grzybami. Podlej nieco wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj kapustę do miękkości. Na koniec maksymalnie odparuj płyn z gotowania. Ugotowaną kapustę przestudź.

Mąki i sól wymieszaj w misce, dolej wrzącą wodę i olej. Wymieszaj całość łyżką i odstaw do przestudzenia. Kiedy ciasto będzie można dotknąć ręką, wyrób je szybko. Wałkuj ciasto na placki nieco grubsze niż z mąki pszennej – ok. 3 mm.  Z ciasta wykrój szklanką kółka. Nałóż farsz i dokładnie zlep pierożki. Pierożki wrzucaj partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotuj przez minutę od wypłynięcia na niezbyt dużym ogniu. Podaj pierożki ze smażoną cebulką i zieloną pietruszką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4