Piernikowe pudełeczko
Składniki
1 małe jajko  
45 g masła lub margaryny
60 ml płynnego miodu 
1 szkl. mąki + mąka do podsypywania
60 g cukru
1 łyżeczka kakao 
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 op. przyprawy do piernika
Sposób przygotowania
1
Miód, masło, przyprawę i cukier rozpuść na małym ogniu na płynną jednolitą masę. Kiedy masa przestygnie, wlej ją powoli do mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia, wbij jajko i zagnieć ciasto – w razie potrzeby podsyp je mąką. Schowaj ciasto na 2 godziny do lodówki. Musi być dobrze schłodzone. 
2
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wytnij z niego ściany pudełeczka. Jeżeli zamierzasz związać pudełeczko tasiemkami, nie zapomnij wyciąć otworów na tasiemki przed pieczeniem. Wycięte fragmenty pudełka od razu kładź na blachę wyłożoną papierem i piecz ok. 8 minut. Z pozostałej części ciasta wytnij małe pierniczki.
3
Wystudzone fragmenty pudełka polukruj.
4
Kiedy lukier wyschnie, połącz ścianki pudełeczka w całość przy pomocy tasiemki. Pudełeczko postaw na stole. Wyłóż środek serwetką i nałóż do niego pierniczków. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Desery