Piernikowe cake pops
Składniki
200 g pierników w czekoladzie
50 g pierników lukrowanych
40 g gorzkiej czekolady
50 g serka mascarpone
8 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
15 ml śmietanki 36%
biała, zielona i czerwona masa cukrowa
Sposób przygotowania
1
Pierniki pokrusz do miseczki. Dodaj masło, serek i przyprawę do pierników. Czekoladę przeznaczoną do masy rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do składników w misce. Całość wymieszaj (możesz zrobić to malakserem) i wyrób na jednolitą masę. Gotową masę zawiń w folię i schowaj na 30 minut do lodówki.
2
Po schłodzeniu podziel masę na małe porcje i uformuj z nich kulki. W międzyczasie możesz rozpuścić w kąpieli wodnej pozostałą czekoladę ze śmietanką. Końce drewnianych patyczków zanurz w rozpuszczonej czekoladzie i nadziewaj na nie kulki z masy.
3
Kiedy kulki dobrze zastygną na patyczkach (trwa to dosłownie chwilę), oblej je polewą z czekolady i pozostaw do zastygnięcia.
4
Po zastygnięciu czekolady, przyklej ozdoby cukrowe, które przygotujesz z masy cukrowej. Do przymocowania dekoracji możesz użyć rozpuszczonej czekolady.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Desery