Przepisy Pierniki z lukrem

Składniki

500 g mąki pszennej
100 g masła
150 g miodu
5 łyżek cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka kardamonu mielonego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka imbiru
LUKIER
200 g cukru pudru
1 cytryna (sok z cytryny)

Sposób przygotowania

1

Masło z miodem rozpuść na małym ogniu i pozostaw do wystudzenia. Jajka ubij mikserem. Dodaj do nich przestudzony miód z masłem i wymieszaj.

2

Mąkę z sodą i przyprawami przesiej bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami. Wszystko wyrób mikserem do połączenia składników.

3

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na godzinę.

4

Rozwałkuj ciasto stolnicy na grubość - 3-5 mm (im grubsze ciasto tym pierniki będą bardziej miękkie po upieczeniu) lekko podsypując mąką. Wykrawaj pierniki o dowolnych kształtach i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Pierniki piecz w temperaturze 180˚C od 20-25 minut w zależności od ich grubości. Po wystudzeniu udekoruj lukrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8