Przepisy Piernik z masą z serka mascarpone
Składniki
3 jajka
250 ml mleka
125 ml miodu
70 g cukru
250 g mąki pszennej
125 ml oleju
1 łyżeczka sody
1 op. przyprawy do piernika
Masa:
250 g śmietanki 36%
150 g serka mascarpone
60 g cukru pudru
Poncz do piernika:
1 pomarańcza
10 ml rumu
Opis

Podgrzej mleko i wymieszaj z miodem i olejem. Wystudź. Wymieszaj mąkę z sodą i przyprawą do piernika.

Rozgrzej piekarnik do 180°. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując białka, dodaj cukier i po chwili kolejno żółtka. Miksując na wolnych obrotach, dodawaj na przemian suche składniki i mleko z olejem i miodem. Wylej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o rozmiarach 25x25 cm. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 30–40 minut (do suchego patyczka).

Wystudzone ciasto przekrój na dwa placki (możesz lekko ściąć wierzch, żeby wyrównać powierzchnię). Obręczą do wykrawania pączków wytnij jak najwięcej kółek. Resztki ciasta możesz zużyć potem do wykonania ciastek na patyku.

Wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj z rumem. Tak przygotowanym ponczem nasącz kółka z piernika.

Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno. Wymieszaj śmietankę z serkiem i przełóż powstałą masą nasączone ponczem krążki z piernika. Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
60 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje