Piernik staropolski
Składniki
750 g mąki pszennej
500 ml miodu płynnego
1 szklanka cukru
4 jajka
dżem lub powidła wiśniowe
250 g margaryny
3 łyżki soku wiśniowego
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao
½ opakowania przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
100 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy łuskane, mieszanka owoców kandyzowanych)
50 g margaryny do wysmarowania formy
2 łyżki bułki tartej
Opis

Przygotuj masę miodową, w garnku roztop: miód, ½ szklanki cukru oraz margarynę. Tak przygotowaną masę odstaw do ostygnięcia.

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z resztą cukru. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodaj wystudzoną masę miodową, sok, dżem, kawę zaparzoną w niewielkiej ilości wody, kakao, bakalie i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszaj na gładką masę.

Z białek ubij na sztywno pianę, a następnie dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.

Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Ciasto wylej na formę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°. Piecz przez ok. 1 godz.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Desery